Obavijesti - obavijesti

FESTIVAL KVARNER - GLAGOLICA
GLAGOLICA - A EUROPEAN MUSICAL LANGUAGE
Glazbeni projekti u povodu ulaska Hrvatske u EU

Utorak, 25. lipnja 2013. | 20.30 h | Hotel Kvarner | Cristal Salle
GLAGOLICA - A EUROPEAN MUSICAL LANGUAGE
JUDITA
IZVOĐAČI: Ensemble Dialogos, Katarina Livljanić
JUDITA, biblijska priča iz renesansne Hrvatske

Srijeda, 26. lipnja 2013. | 20.30 h | Opatija | Hotel Kvarner | Cristal
IZVOĐAČI: ARS ELECTRONICA, Orkestar Purpur i Festival Kvarner Ensemble, Komorni zbor "Ivan Filipović", Akademski zbor "Ivan Goran Kovačić", Martina Zadro, sopran; Jelena Kordić, alt; Tomislav Mužek, tenor; Luciano Batinić, bas; Ivan Repušić, dirigent

A. BRUCKNER: Te Deum
R. WAGNER: Lohengrin, Prelude III, WWV 75
P. I. TCHAIKOVSKY: Uvertira 1812, op. 49


Dodatne informacije i rezervacije karata:
Silvija Novak, Office Festival Kvarner, V. Nazora 3, HR-51410 Opatija
T +385 51 210512 / F +385 51 272609
silvija.novak@festivalkvarner.com
www.festivalkvarner.com

This project is cooperation of Festival Kvarner, Ljubljana Festival and Jugokoncert and it is co-financed by the European Union.

Predstavljanje monografije „Glagoljaško pjevanje u Velom Ižu“ u sv. Donatu, Zadar,
2. svibnja 2013. u 18 sati - veli iž

Monografija „Glagoljaško pjevanje u Velom Ižu“ Poštovani, Izašla je iz tiska multimedijska monografija GLAGOLJAŠKO PJEVANJE U VELOM IŽU koju su izdali Hrvatska kulturna udruga „Pjevana baština“ (Zagreb) i Institut za etnologiju i folkloristiku (Zagreb) uz potporu Ministarstva kulture RH, Zadarske županije i Grada Zadra. Monografiju je napisao i uredio prof. Livio Marijan. Sastoji se od knjige, dokumentarnog filma (DVD) i 3 nosača zvuka (CD).

knjiga sadrži povijest Velog Iža, opis njegove sakralne i umjetničke kulturne baštine, prikaz glagoljskih spomenika i veloiških glagoljaša (prvi put u povijesti popisano svih 140 glagoljaša Velog Iža), zapis pučkih i crkvenih običaja, te povijest i glazbena analiza glagoljaškog pučkog crkvenog pjevanja u Velom Ižu. Knjiga sadrži i fotografije (mnoge od kojih su povijesne i prvi puta dostupne javnosti, a prikazuju najrazličitije događaje, motive i ljude iz Velog Iža, od kraja 19. st. do danas), sadrži zatim notne zapise glazbeno najzanimljivijih glagoljaških napjeva veloiške crkve, zatim engleski sažetak i popis sa 112 glazbenih brojeva koji se nalaze na nosačima zvuka. Na CD-ima se nalaze napjevi koji su snimani u razdoblju od 1958. do 2012. godine, a na njima pjevaju Veloižani rođeni u rasponu od jednoga stoljeća (najstariji 1879. a najmlađi 1990-tih).

Na CD-ima su uglavno živi snimci napravljeni u crkvi za vrijeme mise i drugih obreda, a na trećem CD-u se nalaze i prvi put objavljeni snimci koji su učinjeni 1958. na Ižu, a na kojima pjeva najstarija generacja.

Uz knjigu dolazi i dokumentarni film od 55 minuta na kojem je prikazan Veli Iž u prostoru i vremenu, njegovi povijesni glagoljaški spomenici, glagoljaško pjevanje, razgovori s pjevačima, povijesne snimke od Petrove 1991., Velike Gospe 1994., nastupi u Zagrebu 1996. i 1998., prve obnovljene tijelovske procesije 1998, ulomci emisije Alpe-Dunav-Jadran 2010., Veliki petak s procesijom 2010., nastup na Danima kršćanske kulture 2010. u Zadru, itd. Na filmu je dokumentarno prikazano veloiško crkveno pjevanje kao kulturno-povijesni fenomen kroz snimke pjevanja, procesija i običaja, slike dokumenata i ljudi, razgovora s pjevačima i mještanima. Na snimkama se vide brojni Veloižani svih generacija, od kojih su mnogi danas pokojni.

ovaj je multimedij jedinstveni dokumenat i spomenik povijesti i kulture Velog Iža, kojega u ovom obliku i u ovom opsegu nema još nijedno mjesto u Dalmaciji. Županija zadarska ga je odlučila staviti u „Dane Županije“ pa će svečano biti predstavljena u Sv. Donatu, u četvrtak, 2. svibnja 2013. u 18 sati, zajedno s monografijom o glagoljaškom pjevanju župe Radovin, a nastupit će i pjevači iz Velog Iža i Radovina. Monografija će biti predstavljena i u Velom Ižu, u ljeti ove godine, te na jesen u Zagrebu.

Bilo kao sudioniku u pjevanju i običajima, pa se nalazite na snimkama, slikama ili u filmu, bilo kao potomku nekoga od sudionika koji su u knjizi prikazani na slici, snimci ili u filmu, ili kao suradniku u izdanju ovog multimedija, pozvani ste na ovaj poseban način biti upoznati s izlaskom ove monografije i sudjelovati u njezinom predstavljanju, bilo u Zadru 2. svibnja, bilo u Velom Ižu nastupajućega ljeta ili u Zagrebu na jesen.

Hrvatska kulturna udruga „Pjevana baština“
mr.sc. Livio Marijan, Zadar / livio marijan, zadar

ZADAR - zadar

8. travnja 2013., Izložba povodom 450. godišnjice vođenja matičnih knjiga, 11 sati, Stalna izložba crkvene umjetnosti (SICU), Trg opatice Čike 1, Zadar, suorganizator Udruga glagoljaša Zadar

11. travnja 2013., Predstavljanje pet knjiga Olibskog glagoljskog petoknjižja, 13 sati, Stalna izložba crkvene umjetnosti (SICU), Trg opatice Čike 1, Zadar, suorganizator Udruga glagoljaša Zadar

20. travnja 2013., Predavanje i izložba Glagoljski misali biogradskog područja, 12 sati, Zavičajni muzej Grada Biograda na Moru, Obala Petra Krešimir IV. br. 22, Biograd na Moru, suorganizatori Udruga glagoljaša Zadar i Mala škola glagoljice OŠ Sv. Filip i Jakov

2. svibnja 2013., Predstavljanje multimedijalnih izdanja glagoljaškog pučkog crkvenog pjevanja u Zadarskoj nadbiskupiji: Veli Iž i Radovin (prof. Livio Marijan), Crkva sv. Donata, Zadar

Zahvaljujem gđi. Grozdani Franov-Živković iz Zadra na obavijesti. darko žubrinić

STELLA MARIS SLAVONSKIH ŽITNIH POLJA

HRVATSKA AKADEMIJA ZNANOSTI I UMJETNOSTI
ima čast pozvati Vas na predavanje i predstavljanje projekta

DIGITALNO SNIMANJE HRVATSKE MARIOLOŠKE BAŠTINE
koje će održati akademik Josip Bratulić i dr. sc. Hrvojka Mihanović-Salopek, voditeljica projekta

Nakon predavanja slijedi projekcija znanstveno-obrazovnog filma

STELLA MARIS SLAVONSKIH ŽITNIH POLJA

u četvrtak, 11. travnja 2013. u 18.00 sati,
u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Zagreb, Strossmayerov trg 14

Uvodna riječ: Akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Sažetak: Stella maris slavonskih žitnih polja, znanstveno-obrazovni film, produkcija: Udruga Prosoli i Real media

U filmu je multidisciplinarno prikazan presjek građe posvećen povijesnom štovanju Bogorodice u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji, od srednjeg vijeka do današnjih dana. Kroz film upoznajemo pojedina glasovita, ali i manje poznata stara povijesna marijanska svetišta (Đakovo. Osijek, Slavonski Brod, Vukovar, Dragotin, Valpovo, Harkanovci, Šumanovci, Ilok, Vinkovci, Ilača, Lučica kod Lipovca, Bapska, Tovarnik, Sotin. Šarengrad, Svilaj, Komletinci, Aljmaš), kao i samostane koji su očuvali marijansku baštinu. Poseban naglasak pridan je ostacima romaničko-gotičkih sakralnih spomenika, te pored toga baroknom usponu i kulturi stare Slavonije u razdoblju nakon oslobođenja od Otomanskog carstva.

upoznajemo stare knjige i duhovne stihove istočno-slavonskoga književnog kruga: Ivana Grličića, Josipa Milunovića, Đure Sertića, Ilije Okrugića Srijemca, Jurja i Nikole Tordinca, fra Ivana Velikanovića, fra Matije Petra Katančića, fra Aleksandra Tomikovića, fra Antuna Papušlića, fra Antuna Bačića, fra Marijana Lanosovića, fra Emerika Pavića, fra Antuna Tomaševića, fra Marijana Jaića, fra Grgura Ćevapovića, fra Bernardina Leakovića, Antuna Matije Reljkovića, Antuna Kanižlića, kao i novijih pjesnika Zlatka Tomičića i Luje Medvidovića. Također kroz film dobivamo uvid u prikaz muzejskih zbirki i vrijednih marijanskih slikarskih djela.

U glazbenom dijelu filma upoznajemo duhovnu baroknu i klasicističku muzičku tradiciju Slavonije, te izvoran zvuk narodnog melosa i popijevki prisutan u tamburaškoj folklornoj glazbi. Pozornost je pridana i liku biskupa J. J. Strossmayera, kao važnom kulturno-prosvjetiteljskom djelatniku, meceni i pokretaču znanstvenih i kulturnih institucija Slavonije i cijele Hrvatske. Navedeni DVD-film je sedmi po redu u okviru projekta „Digitalno snimanje hrvatske mariološke baštine u kontekstu s europskim kulturnim krugom“, a uz znanstveno-obrazovnu funkciju projekt jedini u RH promovira sakralni turizam.

Za više informacija: dr. sc. Hrvojka Mihanović Salopek, hrvmihan@hazu.hr , Odsjek za povijest hrvatske književnosti HAZU, 4895 315.

Srdačno Vas pozdravljamo, zahvaljujemo na suradnji i očekujemo Vaš dolazak.

Gordana Poletto Ružić, Odnosi s javnošću HAZU